
                                  

Assessment and Audit 

 

Q 1. Who is the person responsible to make assessment of taxes payable under the Act? 

 

Ans. Every person registered under the Act shall himself assess the tax payable by him 

for a tax period and after such assessment he shall file the return required under section 

39. 

 

Q 2. When can a t a x a b l e p e r s o n p a y t a x o n a provisional basis? 

 

Ans. As a taxpayer has to pay tax on self-assessment basis, a request for paying tax on 

provisional basis has to come from the taxpayer which will then have to be permitted by 

the proper officer. In other words, no tax officer can suo-moto order payment of tax on 

provisional basis. This is governed by section 60 of CGST/SGST Act. Tax can be paid on 

a provisional basis only after the proper officer has permitted it through an order passed 

by him. For this purpose, the taxable person has to make a written request to the proper 

officer, giving reasons for payment of tax on a provisional basis. Such a request can be 

made by the taxable person only in such cases where he is unable to determine: 

 

a)the value of goods or services to be supplied by him, or 

 

b)determine the tax rate applicable to the goods or services to be supplied by him. 

 

In such cases the taxable person has to execute a bond in the prescribed form, and with 

such surety or security as the proper officer may deem fit. 

 

Q 3. What is the latest time by which final assessment is required to be made? 

 

Ans. The final assessment order has to be passed by the proper officer within six months 

from the date of the communication of the order of provisional assessment. However, on 



                                  

sufficient cause being shown and for reasons to be recorded in writing, the above period 

of six months may be extended: 

 

a) by t h e J o i n t / Additional C o m m i s s i o n e r fo r a further period not exceeding 

six months, and 

 

b) by the Commissioner for such further period as he may deem fit not exceeding fours. 

 

Thus, a provisional assessment can remain provisional for a maximum of five years. 

 

Q 4. Where the tax liability as per the final assessment is higher than in provisional 

assessment, will the taxable person be liable to pay interest? 

 

Ans. Yes. He will be liable to pay interest from the date the tax was due to be paid 

originally till the date of actual payment. 

 

Q 5. What recourse may be taken by the officer in case proper explanation is not 

furnished for the discrepancy detected in the return filed, while conducting scrutiny 

under section 61 of CGST ACT? 

 

Ans. If the taxable person does not provide a satisfactory explanation within 30 days of 

being informed (extendable by the officer concerned) or after accepting discrepancies, 

fails to take corrective action in the return for the month in which the discrepancy is 

accepted, the Proper Officer may take recourse to any of the following provisions: 

 

(a)Proceed to conduct audit under Section 6 5 of the Act; 

 

(b)Direct the conduct of a special audit under Section 66 which is to be conducted by a 

Chartered Accountant or a Cost Accountant nominated for this purpose by the 

Commissioner; or 



                                  

 

(c)Undertake procedures of inspection, search and seizure under Section 67 of the Act; 

or 

 

(d)Initiate proceeding for determination of tax and other dues under Section 73 or 74 of 

the Act. 

 

 

Q 6. If a taxable person fails to file the return required under law (under section 39 

(monthly/quarterly), or 45 (final return), what legal recourse is available to the tax 

officer? 

 

Ans. The proper officer has to first issue a notice to the defaulting taxable person under 

section 46 of CGST/SGST Act requiring him to furnish the return within a period of 

fifteen days. If the taxable person fails to file return within the given time, the proper 

officer shall proceed to assess the tax liability of the return defaulter to the best of his 

judgement taking into account all the relevant material available with him. (Section 62). 

 

Q 7. Under what circumstances can a best judgment assessment order issued under 

section 60 be withdrawn? 

 

Ans. The best judgment order passed by the Proper Officer under section 62 of 

CGST/SGST Act shall automatically stand withdrawn if the taxable person 

 

furnishes a valid return for the default period (i.e. files the return and pays the tax as 

assessed by him), within thirty days of the receipt of the best judgment assessment 

order. 

 

Q 8. What is the time limit for passing assessment order u/s 62 (Best Judgment) and 63 

(Non-filers)? 

 



                                  

Ans. The time limit for passing an assessment order under section 62 or 63 is five years 

from the due date for furnishing the annual return. 

 

Q 9. What is the legal recourse available in respect of a person who is liable to pay tax 

but has failed to obtain registration? 

 

Ans. Section 63 of CGST/SGST Act provides that in such acase, the proper officer can 

assess the tax liability and pass an order to his best judgment for the relevant tax 

periods. However, such an order must be passed within a period of five years from the 

due date for furnishing the annual return for the financial year to which non-payment of 

tax relates. 

 

Q 10. Under what circumstances can a tax officer initiate Summary Assessment? 

 

Ans. As per section 64 of CGST/SGST Act, Summary Assessments can be initiated to 

protect the interest of revenue when: 

 

a)the proper officer has evidence that a taxable person has incurred a liability to pay tax 

under the Act, and 

 

b)the proper officer believes that delay in passing an assessment order will adversely 

affect the interest of revenue. 

 

Such order can be passed after seeking permission from the Additional Commissioner / 

Joint Commissioner. 

 

Q 11. Other than appellate remedy, is there any other recourse available to the taxpayer 

against a summary assessment order? 

 

Ans. A taxable person against whom a summary assessment order has been passed can 

apply for its withdrawal to the jurisdictional Additional/Joint Commissioner within thirty 



                                  

days of the date of receipt of the order. If the said officer finds the order erroneous, he 

can withdraw it and direct the proper officer to carry out determination of tax liability in 

terms of section 73 or 74 of CGST/SGST Act. The Additional/Joint Commissioner can 

follow a similar course of action on his own motion if he finds the summary assessment 

order to be erroneous (section 64 of CGST/SGST Act). 

 

Q 12. Is summary assessment order to be necessarily passed against the taxable 

person? 

 

Ans. No. In certain cases, like when goods are under transportation or are stored in a 

warehouse, and the taxable pe r son in r e s p e c t o f s u c h g o o d s cannot b e 

ascertained, the person in charge of such goods shall be deemed to be the taxable 

person and will be assessed to tax (proviso to Section 64 of CGST/SGST Act). 

 

Q 13. Who can conduct audit of taxpayers? 

 

Ans. There are three types of audit prescribed in the GST Act(s) as explained below: 

 

(a)Audit by Chartered Accountant or a Cost Accountant: Every registered person whose 

turnover exceeds the prescribed limit, shall get his accounts audited by a 

 

chartered accountant or a cost accountant. (Section 35(5) of the CGST/SGST Act) 

 

(b)Audit by Department: The Commissioner or any officer of CGST or SGST or UTGST 

authorized by him by a general or specific order, may conduct audit of any registered 

person. The frequency and manner of audit will be prescribed in due course. (Section 65 

of the CGST/SGST Act) 

 

(c)Special Audit: If at any stage of scrutiny, inquiry, investigations or any other 

proceedings, if department is of the opinion that the value has not been correctly 

declared or credit availed is not with in the normal limits, department may order special 



                                  

audit by chartered accountant or cost accountant, nominated by department. (Section 

66 of the CGST/SGST Act) 

 

Q 14. Whether any prior intimation is required before conducting the audit? 

 

Ans. Yes, prior intimation is required and the taxable person should be informed at least 

15 working days prior to conduct of audit. 

 

Q 15. What is the period within which the audit is to be completed? 

 

Ans.  The audit is required to be completed within 

 

3months from the date of commencement of audit. The period is extendable for a 

further period of a maximum of 6 months by the Commissioner. 

 

Q 16. What is meant by commencement of audit? 

 

Ans. The term ‘commencement of audit’ is important because audit has to be completed 

within a given time frame in reference to this date of commencement. Commencement 

of audit means the later of the following: 

 

a) the date on which the records/accounts called 

 

for by the audit authorities are made available to them, or 

 

b)the actual institution of audit at the place of business of the taxpayer. 

 

Q 17. What are the obligations of the taxable person when he receives the notice of 

audit? 



                                  

 

Ans. The taxable person is required to: 

 

a)facilitate the verification of accounts/records available or requisitioned by the 

authorities, 

 

b)provide such information as the authorities may require for the conduct of the audit, 

and 

 

c)render assistance for timely completion of the audit. 

 

Q 18. What would be the action by the proper officer upon conclusion of the audit? 

 

Ans. The proper officer shall, on conclusion of audit, within 30 days inform the taxable 

person about his findings, reasons for findings and the taxable person’s rights and 

obligations in respect of such findings. 

 

Q 19. Under what circumstances can a special audit be instituted? 

 

Ans. A special audit can be instituted in limited circumstances where during scrutiny, 

investigation, etc. it comes to the notice that a case is complex or the revenue stake is 

high. This power is given in section 66 of CGST /SGST Act. 

 

Q 20. Who can serve the notice of communication for special audit?  

 

Ans. The Assistant / Deputy Commissioner is to serve the communication for special 

audit only after prior approval of the Commissioner. 

 

Q 21. Who will do the special audit? 



                                  

 

Ans. A Chartered Accountant or a Cost Accountant so nominated by the Commissioner 

may undertake the audit. 

 

Q 22. What is the time limit to submit the audit report? 

 

Ans. The auditor will have to submit the report within 90 days or within the further 

extended period of 90 days. 

 

Q 23. Who will bear the cost of special audit? 

 

Ans. The expenses for examination and audit including the remuneration payable to the 

auditor will be determined and borne by the Commissioner. 

 

Q 24. What action the tax authorities may take after the special audit? 

 

Ans. Based on the findings / observations of the special audit, action can be initiated 

under Section 73 or Section 74 of the CGST/SGST Act. 


