
                                

Refunds 

 

Q 1. What is refund? 

 

Ans. Refund has been discussed in section 54 of the CGST/SGST Act. “Refund” includes 

 

(a)any balance amount in the electronic cash ledger so claimed in the returns, 

(b)any unutilized input tax credit in respect of (i) zero rated supplies made without 

payment of tax or, (ii) where the credit has accumulated on account of rate of tax on 

inputs being higher than the rate of tax on output supplies (other than nil rated or fully 

exempt supplies), 

(c)tax paid by specialized agency of United Nations or any Multilateral Financial 

Institution and Organization notified under the United Nations (Privileges and 

Immunities) Act, 1947, Consulate or Embassy of foreign countries on any inward supply 

 

Q 2. Can unutilized Input tax credit be allowed as refund? 

 

Ans. Unutilized input tax credit can be allowed as refund in accordance with the 

provisions of sub-section (3) of section 54 in the following situations: - 

 

(i)Zero rated supplies made without payment of tax; 

 

(ii)Where credit has accumulated on account of rate of tax on inputs being higher than 

the rate of taxes on output supplies (other than nil rated or fully exempt supplies) 

 

However, no refund of unutilized input tax credit shall be allowed in cases where the 

goods exported out of India are subjected to export duty, and also in the case where the 

supplier of goods or services or both avails of drawback in respect of central tax or 

claims refund of the integrated tax paid on such supplies. 

 



                                

Q 3. Can unutilized ITC be given refund, in case goods Exported outside India are 

subjected to export duty? 

 

Ans. Refund of unutilized input tax credit is not allowed in cases where the goods 

exported out of India are subjected to export duty - as per the second proviso to Section 

54(3) of CGST/SGST Act. 

 

Q 4. Will unutilized ITC at the end of the financial year (after introduction of GST) be 

refunded? 

 

Ans. There is no such provision to allow refund of such unutilized ITC at the end of the 

financial year in the GST Law. It shall be carried forward to the next financial year. 

 

Q 5. Suppose a taxable person has paid IGST/ CGST/SGST mistakenly as an 

Interstate/intrastate supply, but the nature of which is subsequently clarified. Can the 

CGST/SGST be adjusted against wrongly paid IGST or vice versa? 

 

Ans. The taxable person cannot adjust CGST/SGST or IGST with the wrongly paid IGST 

or CGST/SGST but he is entitled to refund of the tax so paid wrongly - Sec.77 of the 

CGST/SGST Act. 

 

Q 6. Whether purchases made by Embassies or UN are taxed or exempted? 

 

Ans. Supplies to the Embassies or UN bodies will be taxed, which later on can be claimed 

as refund by them in terms of Section 54(2) of the CGST/SGST Act. The claim has to be 

filed in the manner prescribed under CGST/SGST Refund rules, before expiry of six 

months from the last day of the month in which such supply was received. 

 

[The United Nations Organization and Consulates or Embassies are required to take a 

Unique Identity Number [section 26(1) of the CGST/SGST Act] and purchases made by 

them will be reflected against their Unique Identity Number in the return of outward 

supplies of the supplier(s)] 



                                

 

Q 7. What is the time limit for taking refund? 

 

Ans. A person claiming refund is required to file an application before the expiry of two 

years from the “relevant date” as given in the Explanation to section 54 of the 

CGST/SGST Act. 

 

Q 8. Whether principle of unjust enrichment will be applicable in refund? 

 

Ans. The principle of unjust enrichment would be applicable in all cases of refund except 

in the following cases: - 

 

i.Refund of tax paid on zero-rated supplies of goods or services or both or on inputs or 

input services used in making such zero-rated supplies 

 

ii.Unutilized input tax credit in respect of (i) zero rated supplies made without payment 

of tax or, (ii) where the credit has accumulated on account of rate of tax on inputs being 

higher than the rate of tax on output supplies 

 

iii.refund of tax paid on a supply which is not provided, either wholly or partially, and for 

which invoice has not been issued; 

 

iv.refund of tax in pursuance of Section 77 of CGST/SGST Act i.e. tax wrongfully 

collected and paid to Central Government or State Government 

 

v.if the incidence of tax or interest paid has not been passed on to any other person; 

 

vi.such other class of persons who has borne the incidence of tax as the Government 

may notify. 

 



                                

Q 9. In case the tax has been passed on to the consumer, whether refund will be 

sanctioned? 

 

Ans. Yes, the amount so refunded shall be credited to the Consumer Welfare Fund - 

Section 57 of the CGST/SGST Act 

 

Q 10. Is there any time limit for sanctioning of refund? 

 

Ans. Yes, refund has to be sanctioned within 60 days from the date of receipt of 

application complete in all respects. If refund is not sanctioned within the said period of 

60 days, interest at the rate notified will have to be paid in accordance with section 56 

of the CGST/SGST Act. 

 

However, in case where provisional refund to the extent of 90% of the amount claimed 

is refundable in respect of zero-rated supplies made by certain categories of registered 

persons in terms of sub-section (6) of section 54 of the CGST/SGST Act, the provisional 

refund has to be given within 7 days from the date of acknowledgement of the claim of 

refund. 

 

Q 11. Can refund be withheld by the department? 

 

Ans. Yes, refund can be withheld in the following circumstances: 

 

i.If the person has failed to furnish any return till he files such return; 

 

ii.If the registered taxable person is required to pay any tax, interest or penalty which 

has not been stayed by the appellate authority/Tribunal/ court, till he pays such tax 

interest or penalty; 

 

The proper officer can also deduct unpaid taxes, interest, penalty, late fee, if any, from 

the refundable amount – Section 54(10) (d) of the CGST/SGST Act 



                                

 

iii.The Commissioner can withhold any refund, if, the order of refund is under appeal and 

he is of the opinion that grant of such refund will adversely affect revenue in the said 

appeal on account of malfeasance or fraud committed - Sec.54 (11)of the CGST/SGST 

Act. 

 

Q 12. Where the refund is withheld under Section 54(11) of the CGST/SGST Act, will the 

taxable person be given interest? 

 

Ans. If as a result of appeal or further proceeding the taxable person becomes entitled 

to refund, then he shall also be entitled to interest at the rate notified [section 54(12) of 

the CGST/SGST Act]. 

 

Q 13. Is there any minimum threshold for refund? 

 

Ans. No refund shall be granted if the amount is less than Rs.1000/-. [Sec.54 (14) of the 

CGST/SGST Act] 

 

Q 14. How will the refunds arising out of existing law be paid? 

 

Ans. The refund arising out of existing law will be paid as per the provisions of the 

existing law and will be made in cash and will not be available as ITC. 

 

Q 15. Whether refund can be made before verification of documents? 

 

Ans. In case of any claim of refund to a registered person on account of zero rated 

supplies of goods or services or both (other than registered persons as may be notified), 

90% refund may be granted on provisional basis before verification subject to such 

conditions and restrictions as may be prescribed in accordance with sub-section 6 of 

section 54 of the CGST/SGST Act. 

 



                                

Q 16. In case of refund under exports, whether BRC is necessary for granting refund? 

 

Ans. In case of refund on account of export of goods, the refund rules do not prescribe 

BRC as a necessary document for filing of refund claim. However, for export of services 

details of BRC is required to be submitted along with the application for refund. 

 

Q 17. Will the principle of unjust enrichment apply to exports and supplies to SEZ Units? 

 

Ans. The principle of unjust enrichment would not be applicable to zero-rated supplies 

[i.e. exports and supplies to SEZ units] 

 

Q 18. How will the applicant prove that the principle of unjust enrichment does not apply 

in his case? 

 

Ans. Where the claim of refund is less than Rs.2 Lakh, a self-declaration by the applicant 

based on the documentary or other evidences available with him, certifying that the 

incidence of tax has not been passed on to any other person would make him eligible to 

get refund. However, if the claim of refund is more than Rs.2 Lakh, the applicant is 

required to submit a certificate from a Chartered Accountant or a Cost Accountant to the 

effect that the incidence of tax has not been passed on to any other person. 

 

Q 19. Today under VAT/CST merchant exporters can purchase goods without payment 

of tax on furnishing of a declaration form. Will this system be there in GST? 

 

Ans. There is no such provision in the GST law. They will have to procure goods upon 

payment of tax and claim refund of the tax paid or the unutilized input tax credit in 

accordance with section 54(1)/54(3) of the CGST/SGST Act. 

 

Q 20. Presently under Central law, exporters are allowed to obtain duty paid inputs, 

avail ITC on it and export goods upon payment of duty (after utilizing the ITC) and 

thereafter claim refund of the duty paid on exports. Will this system continue in GST? 



                                

 

Ans. Yes. In terms of Section 16 of the IGST Act, a 

 

registered taxable person shall have the option either to export goods/services without 

payment of IGST under bond or letter of undertaking and claim refund of ITC or he can 

export goods/services on payment of IGST and claim refund of IGST paid. 

 

Q 21. What is the time period within which an acknowledgement of a refund claim has to 

be given? 

 

Ans. Where an application relates to a claim for refund from the electronic cash ledger as 

per sub-section (6) of section 49 of the CGST/SGST Act made through the return 

furnished for the relevant tax period the acknowledgement will be communicated as 

soon as the return is furnished and in all other cases of claim of refund the 

acknowledgement will be communicated to the applicant within 15 days from the date of 

receipt of application complete in all respect. 

 

Q 22. What is the time period within which provisional refund has to be given? 

 

Ans. Provisional refund to the extent of 90% of the amount claimed on account of 

zero-rated supplies in terms of sub-section (6) of section 54 of the CGST/SGST Act has 

to be given within 7 days from the date of acknowledgement of complete application for 

refund claim. 

 

Q 23. Is there any specified format for filing refund claim? 

 

Ans. Every claim of refund has to be filed in Form GST RFD 1. However, claim of refund 

of balance in electronic cash ledger can be claimed through furnishing of 

monthly/quarterly returns in Form GSTR 3, GSTR 4 or GSTR 7, as the case may be, of 

the relevant period. 

 



                                

Q 24. Is there any specified format for sanction of refund claim? 

 

Ans. The claim of refund will be sanctioned by the proper officer in Form GST RFD-06 if 

the claim is found to be in order and payment advice will be issued in Form GST RFD- 

 

5.The refund amount will then be electronically credited to the applicants given bank 

account. 

 

Q 25. What happens if there are deficiencies in the refund claim? 

 

Ans. Deficiencies, if any, in the refund claim has to be pointed out within 15 days. A form 

GST RFD-03 will be issued by the proper officer to the applicant pointing out the 

deficiencies through the common portal electronically requiring him to file a refund 

application after rectification of such deficiencies. 

 

Q 26. Can the refund claim be rejected without assigning any reasons? 

 

Ans. No. When the proper officer is satisfied that the claim is not admissible he shall 

issue a notice in Form GST RFD-08 to the applicant requiring him to furnish a reply in 

GST RFD -09 within fifteen days and after consideration of the applicant’s reply, he can 

accept or reject the refund claim and pass an order in Form GST RFD-06 only. 


